Välkommen till patiens och kortspel online

Spela online kortspel och patiens gratis med 123kortspel.se.

Att spela en patiens kallas att “lägga” en patiens. Två utfall är möjliga: antingen förlorar man – eller så vinner man – patiensen “går ut”. Vissa patienser är helt mekaniska, och vid andra patienser beror utgången på spelarens skicklighet.

En patiens innebär att man skall lägga ut ett antal kort i ett mönster på bordet och sedan sortera dem enligt vissa regler. Här på 123patiens.se spelar du patiens online, och därför behöver du inte lägga ut korten själva.

↓ Spela patiens ↓

Harpan spel  Kungen spel  Pyramid spel  Spider spel

Patiens spel historia

patiensPatienser uppfanns av en fransk aristokrat under hans fängelse i Bastiljen, eller det är åtminstone vad vissa versioner av spelets ursprungshistoria hävdar, som skulle dateras tillbaka till första hälften av 1600-talet, en tid då kung Ludvig XIV använde fästningen för att fängsla adelsmän som inte var släkt med honom. Oavsett om man tror på detta eller inte, framhäver denna legend om ursprunget både antiken och spelets natur —en enkel avledning — som kan spelas var som helst och som låter en döda timmarna i ensamhet; därav dess tidlösa popularitet och långa livslängd.

Visste du att patiens…

Den version av patiens som de flesta västerländska kortspelare är bekanta med är förmodligen Harpan (Klondike), vilket är spelet där du måste skapa högar av kortfärger. I själva verket är Harpan bara en av flera olika patiensvarianter, med andra som kräver olika regler eller olika spelsätt. Det finns till och med versioner av patienser som använder mahjongbrickor eller pinnar snarare än kort. Visste du att det klassiska “matcha två”-minnesspelet, som går ut på att vända kort och komma ihåg deras position, också är en patiensvariant?

Du kanske måste blinka och läsa den igen, men det är sant; vissa människor kan faktiskt försörja sig på att spela patiens. Redan 2001 lyckades den professionella spelaren Mary Dion samla ihop $250.000 på patienser (och andra kortspel) på olika sajter, så det är definitivt möjligt att tjäna pengar på att spela kortspel. Det är i grunden besläktat med att vara en professionell spelare; eftersom du inte kan garantera resultatet av ett patiensspel, spelar du, även om dina chanser att vinna är högre än med traditionellt spel, naturligtvis.