Spider patiens

↓ Spela patiens ↓

Harpan spel  Kungen spel  Pyramid spel  Spider spel

Spider patiens historia

Spider patiens historia verkar vara ännu mer mystisk än dess föregångare. Det första omnämnandet av det finns i 1917 års bok “Culbertsons Card Game Complete with Official rules”, skriven av den berömda bridgespelaren Ely Culbertson. Det är inte klart om han kan vara dess uppfinnare eller om han bara nämnde reglerna för ett patiensspel som redan var känt vid den tiden.

Den första hänvisningen till Spider patiens (edderkopp kabel på Norsk) som vi känner den idag visas först 1949. Historien om dess namn avslöjas också runt denna tid. “Spinder” i sitt namn kommer från de 8 grunder som spelarna behöver bygga för att vinna spelet – åtta som i antalet ben de flesta spindlar har.

Spelet föll under radarn igen efter 1949, fram till dess slutliga återkomst 1998. I år inkluderades Spider patiens för första gången i Microsofts Windows-programvara och nådde en bredare publik över hela världen. Det blev en omedelbar framgång, vilket ledde till att det blev det näst mest populära och mest spelade patiensspelet idag, bara efter klassiska harpan patiens.

Visste du att…

Visste du att Microsoft patiens uppfanns av en Microsoft-praktikant, någon gång 1988?
Ja! Wes Cherry, under sin praktik hos det gigantiska Microsoft-företaget, programmerade patiensen i Microsoft Windows, som senare skulle bli en stor hit i branschen. När det först introducerades inkluderade Microsoft Solitaire i sin Windows 3.0-plattform, precis vid den tidpunkt då datorer började dyka upp i folks hem.

Visste du att namnet solitaire är av latinskt ursprung och kommer från termen solitarius. På engelska översätts detta till “isolerad” eller “ensam”. Till en början syftade termen solitaire på en änka innan den senare användes för att beteckna en ensam person. På 1700-talet utvecklades termen till att betyda “kortspel”.

Visste du at många har försökt analysera det gratis patiensspelet och resultaten var imponerande. Från deras forskning var det ganska tydligt att en stor majoritet av patiensspelen går att vinna, och allt du behöver göra är att spela dina kort rätt. Att behärska spelreglerna är lika bra som att registrera utmärkta resultat.