Kungen patiens

Kungen patiens, Freecell patiens eller Napoleon patiens. Populär patiens, där alla kort är utlagda med framsidan upp från början. Napoleon är ett roligt kortspel som är mycket populärt att spela online. Klicka på “Instruktioner” för att läsa spelets regler. På 123Kortspel.se hittar du massor av gratis kortspel och patiens spel. Vi har kul kortspel av alla svårigheter.

↓ Spela patiens ↓

Harpan spel  Kungen spel  Pyramid spel  Spider spel

Kungen patiens historia

Historien om kungen patiens är anmärkningsvärt tydligare än spider patiens, även om dess ursprung fortfarande kan diskuteras. Många tror att detta kortspel var inspirerat av ett mycket äldre som heter Eights Off, där spelarna hade åtta lediga celler för att hjälpa dem att flytta runt korten. Detta gamla spel utvecklades sedan till att bli Bakers spel, ett solitärkortspel vars enda skillnad från kungen spel vi spelar idag är det faktum att sekvenser byggdes efter färg och inte av alternerande färger.

1945 beskrev den svenska boken ”Världens bästa patienser och patiensspel” (Världens bästa tålamods- och tålamodsspel) ett spel som heter Napoleon i St. Helen (inte att förväxla med spelet med samma namn som vi känner till idag) som var redan anmärkningsvärt lik kungen patiens. I själva verket hade den bara två skillnader: de fyra sista korten i aktien delades ut i de fria cellerna och inte i tablån, och ett tomt utrymme på tablån kunde bara fyllas med kungar.

Både Bakerspelet och svenska Napoleon i St. Helen verkar vara lämpliga föregångare till dagens kungen, men det är fortfarande ett mysterium om de båda var oberoende inspirerade av Eights Off eller om Mr. C. L. Baker var bekant med den svenska varianten redan.

Men vi vet att det var Bakers spel som påverkade skaparen av kungen patiens: Paul Alfille.

Medan han studerade matematiken bakom Baker’s-spelet bestämde sig Alfille för att bygga sekvenserna på tablån med hjälp av alternativa färger, vilket ökade spelets vinstbarhet. För att vidareutveckla sina studier skapade han 1978 den första virtuella versionen av spelet med hjälp av programmeringsspråket Tutor för PLATO pedagogiska datorsystem och gav det namnet kungen patiens.